Valters
Svagdricka
och äppelcider
Eller:
Mina försök att själv och med andras hjälp göra
egen svagdricka
och cider på äpplen (nedan).
Tills vidare visar jag bara några bilder på det material jag fått och använt.
Det fungerade, det var lätt och den blev riktigt god.
Framförallt stämmer det med barndomsminnena!
Fortsättning följer...?
Svagdricka
Den gamla
värmländska/finska kölnan samt Åsa och Valter.
Att brygga
svagdricka
Du
sår korn,
råg eller vete samt skördar och tröskar ur kornen.
I övervåningen i kölnan får kornen gro i fuktig miljö på brädor,
då skapar naturen av stärkelsen maltsocker, som kan jäsas till alkohol.
I undervåningen eldar sedan människan, då torkar kornet, maltsockret ("malten")
kan sedan lagras mycket länge.
Kornen brukar krossas också, tror jag. Varför?
Man kan också köpa
färdigt maltextrakt, t ex från Finland eller i ölsatsbutiker i Sverige.
Senare uppstår törst.
Då vidtager urkokningen av malten (kornen med maltsockret), man får en vätska
med maltsocker löst - mäsken,
om man kokar bort mycket av vattnet kvarstår maltextrakt.
Bryggningen
fortsätter (jäsningen) med vatten och jäst.
Numera är ofta även vanligt socker tillsatt, som dock ej är socker från mältning,
vanligt socker smakar bara sött.
Jag har ganska hög temperatur
~ ca 20-30° C vid jäsningen, det kallar jag "överjäst".
Efter bara något dygn (!)
tappar jag på flaskor med patentkork (gastätt!),
ställer i kylen 4-8°.
Efter en vecka i kylskåpet
ÖPPNAR JAG OCH HÄLLER UPP. Det skummar lätt över!
Om det har stått för länge i kylen, eller för varmt, blir svagdrickan för mycket
jäst,
då sprutar
skummet ut, det blir bara problem, sockret är uppätet av jästen,
drickan blir för "torr", osöt, tråkig, för alkoholstark dessutom. Kastas.
Om flaskan släpper ut kolsyran (dålig gummiring) blir drickan söt men död,
man kan liva upp den genom att blanda död med levende i glaset. Duger.
En flaska exploderade i kylskåpet. Det var bara roligt.
Industrialister häller i
sackarin och pastöriserar sin "svagdricka". Den går att dricka.
Den håller sig åratal på butikshyllan. Det är viktigt för mänskligheten.
Anm: "Kölna"=Lat.
culina
(kök, kulinarisk), urgammalt
fornsv. ord.
Svagdricka:
Svag dryck, dvs låg halt av etylalkohol. Omnämns år 1635.
Svagdricka
(Sv. Uppslagsbok 1920 och Norsteds Uppslagsbok):
Klass I svagdricka max 1,8 % alkohol vikt (motsv ca 2,3 % vol),
stamvört max 6% extrakt (extrakt är det sirapsliknande maltsockret).
Svagdricka
(Nationalecyklopedien 1995): Överjäst, opastöriserad, alkoholhalt 0,8 % alkohol
volym,
med socker, sirap, sackarin.
Svagdricka
kan någon vilja blanda med mjölk, det blir "drickablandnig".
Kokt svagdricka med brödbitar eller gröt kallas
ölsupa/drickasupa.
Varm svagdricka med mjölk är ölost.
"Rapakalja"
="Dålig svagdricka", en äldre benämning på surmjölk tillsatt med mjöl.
Vad heter
"svagdricka" på norska? Jo Lettøl. Finnen säger Kotikalja! Petite
bière i Frankrike. Tysken Dünnbier eller Donnerwetter. Någon
enstaka engelsman kan uttala small beer och quite charming!
©
1999-2013 Valter Pettersson Isander
|
|
|
|
|
|
En ask Kotikalja från
Finland/Lund |
Ser ni jästen på botten i
flaskan?
I kylskåpet ska hon va - en vecka - annars blir hon för utjäst och därmed
som en torr champagne! |
- som jag öppnar och däri
finner:
Torrjäst att strö över
Maltextrakt (tjock vätska) |
|
|
|
Brygger jag sedan 3 liter på prov.
Vatten och socker också i.
Allt gick bra, sånt ska vi ha!
Höganäskrus, patentflaska (gummit släpper ut
övertryck!) och försökspersoner. |
|
|
Svagdricka:
Max 2,0 volym% alkohol
Förr max 0,8 vikt% |
Man kan här se rusning till
min servering
av svagdricka på
Regna Hembygdsfest
20 juni -99.
Valter bryggde: I lerkrus
från Skåne, på Haga i Sörmland. Vatten från Hagabrunnen.
Valter Pettersson
Haga, 640 10 Högsjö
eller
Rosenstigen 11
144 62 RÖNNINGE
Jul med
tradition -
SVAGDRICKA!
Här är julbrygden för
december 1999, den jäste i hinken ett dygn, ska nu stå i flaskor här i
"kalla hallen", ca +4°C, under fem dar till jul, sedan skummas upp i glasen
till skinkan!
Och här är de enkla
verktygen:
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Vill du något veta eller säga?
Skriv till mig då:
+ Valter Isander
Till Valters startsida
Antal besök sedan 1
september 1999:[Hit Counter]
Den gamla etiketten |
|
|
Kemisk fundering
Strösocker jäses till koldioxid och etylalkohol, C12H22O11
--> ca 4 (CO2
+ C2H5OH)
eller
druvsocker C6H12O6
--> 2 C2H5OH
+ 2 CO2
enligt Lavoisier 1789 och Gay Lussac 1813.
Vilken alkoholhalt blir det i drickat med 2 dl socker på 3 liter vatten?
6x12+1x1+6x16 -> 2x(2x12+5x1+16+1) +
2x(12+2x16) ger 169 -> 92 + 88 (fattas 11...antar det är H2O)
ger
antag 2 dl socker väger 300 gram, då
Sålunda säger och suckar:
Sven-Erik Nilsson
Bra, gott, starkare förr.
Sigge i Botten:
Gott. Neutralt i smak. Balans.
Ingrid i Sågartorp:
Rätt smak, skall stå längre - blir bättre då... Ja bättre nu!
Karin Anderssoni
Kubbetorp: Inte alls
tokigt! Nehej då!!
Malin i Kubbetorp:
d:o: Inte så mycket!
Lasse o Lotta i Ulan:
Bra, inte dumt, som förr, fast svagare!
Marie-Louise Hedlund
i Rönntorp: Bra, som
förr i tiden, mormors från Östergötland!
Astrid Andersson i
Kubbetorp: Den var
inte alls dum!
Martin, sonen:
Aaa...det var ju minst sagt annorlunda - de va ju inte äckligt!
Lasse Isaksson:
Har aldrig smakat sånt förr!
Krögare Sonja
Andersson Tyrisfall:
Den var ju bra, ingen jästsmak!
Tomas Andersson,
Tyrisfall Inte så
sött som köpedricka!
Anna i Botten:
Som äppelmust!
Maj-Britt Lindqvist i Botten:
Minner om barndoms sv.dricka!
Lena Nyckelpiga på
Skansen i Stockholm:
Den var jättegod!
Lotta Petersén, Ulan:
Den var ju god ju!
Kerstin Sköld,
Göntorp: Den var ju
inte alls tokig, mycket bättre än lukten!
David Hult,
Stjärnhov: Den där
var det absolut inget fel på!
Jenny Pettersson,
Stjärnhov: Den
smakar inte alls som den i Finland!
Britt-Marie Aller,
Rönninge: Det luktar
som det ska! Mmm... va gott de va!
Birgit Johansson,
Nacka/Breven: Luktar
fruktigt, blommigt. Smakar som när jag var barn,
lite friskare, släcker törsten. Kan jag dricka mycket av!
Sture Andersson,
Enehaga: Den är
godare än den köpta!
Ann Pettersson:
Den är olika från
gång till gång, den till jul var bra!
Jag:
Rätt smak, rätt lukt, bättre efter 7 dagar i flaska i kylskåp, blir då
fylligare, bra bonyr, fastare mycket skum, bra bottensats! Längre lagring
farlig - kan jäsa ut för mycket - då försvinner sötman, blir bara explosiv
vara. Är den för stark? Nej!
|
Cider |
Att göra äppelcider själv,
äppelåret 2000 |
Nu blommar alla äppelträd
och frosten viker vänligt,
på hösten dignar grenar fint av smakrik frukt,
Kom, låt oss plocka äpplen, vi gör en ljuvlig dryck,
gör fina sprudelsaften, så enkelt, dock med slafs och stänk,
Blott tar det några timmar, sen' låt den stå ett dygn,
Sug upp, släpp ned i flaskor, låt vila sen' i kyl'n.
Nu öppnar vi kapsylen, var varsam där finns liv!
Det rinner mjukt i glasen, en guldgul, pärledryck.
Och nu så är du fast, vill alltid ha den hos dig,
låt bjuda runt till alla, kom drick en dryck med tryck! |
|
Så här
gör du 5 liter cider |
Så här såg
det ut i köket |
Gör saften
- Tag ca 10 kg äpplen från träd
eller förråd, ned med dem i sköljbalja
med vatten.
- Skär bort ruttna delar, resten är klar att använda
- Kör ner äpplen/äppelbitar i en fruktprocessor, jag skar i bitar först.
(jag använde en Braun, lånade av Lassegrannen).
- Häll av saften inkl grumlet i 10 l hink e dyl.
Grovsmeten i apparaten kastas.
- Låt stå en stund, skräpet flyter upp.
- Sug ur saften nere i hinken med slang, ner i annan hink
(jag var inte så noga, det ska inte bli champagne)
- Sätt till lite strösocker (uppvärms i lite av saften), jag tog 3 dl till
5 l.
Blanda.
- Häll över lite jäst, jag tog torrjäst, ca 2 matskedar.
- Lägg över en handduk, låt stå i rumstemperatur ett dygn, det börjar
jäsa.
Nu har det jäst ett
dygn i krukan.
Tappa på flaskor.
- Jag tog nu gamla flaskor och nya
ölflaskor med patentkork
(bygel+porslin+gummiring).
- Tag slangen igen, sug över till flaskor med TÄT KAPSYL.
Jag lämnar ca 10% luft i flaskan, för tryckbuffert.
In i kylen en vecka.
- Ställ in direkt i kylen 4-10 grader, vänta
några dagar, provsmaka.
Flaskorna kan explodera efter några dagar, jag släpper ut lite
tryck på
prov.
- Vänta några dagar tilll, det ska bli kolsyretryck i flaskorna, en vecka
cirka.
Nu har flaskorna stått
en vecka i kylen.
Drick.
- Öppna flaskan försiktigt, det kan spruta ut
skum, men det gör inget...
- Drick lagom kallt, ej iskallt tycker jag, källarkallt.
|
Äpplen, tvätta och skär och kör ur saften med apparaten.
Skär i bitar (hela äpplet används) |
|
Jäser 1 dygn, torrjäst (ölbutik) |
Sug ner i flaskor (skräpet flyter kvar)
En vecka i kylen, kolla trycket
Ah! Lagom kall |
2002
-
ett ciderår!!!!!
LÄTTJANS år.
Så ska du göra,
enkelt, snabbt. en äppelchampagne:
-
Köp några tetra-liter, t ex
Kivik "Årets Must" 5 liter
(lång hållbarhet, ren saft enligt text och samtal)
-
Sätt till max ½ dl socker per
liter
-
I med ½ tesked pulverjäst, jag
tog Kronjäst från konsum, helt ok tycker Valter
-
Skaka om eller inte
-
Så nu är detta på flaskor typ
patentkork, en sån där tät typ. Står en dag på diskbänken. Komigångjäsa!
-
In i kylen, jäser vidare nån
dag eller tre eller åtta.
-
Ut ur kylskåpet, öppna, släpp
ut pys, akta, häll i champagneglasen, bjud!!!!!!!!!!!
-
OJ Det var JU Gott, Gott im
Himmel and in la bouche!?!!!!
Så funkar det, surprise. I Kivik
Musteri 10 kr/liter tetra, på ICA +50% eller så.
augusti 2002 intygar
Valter Must drink Must |
Margit - mustigt |
© Copyright 2000-2012
Valter Pettersson Isander |
Sålunda
säger och ssörplar: |
|
Leif: Ja
det var ju gott! |
|
Anita:
Mmmm, ja det var ju gott. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
+Valter
Isander
Till Valters startsida
FÖRETAG -
REFERENSER-
LÄNKAR |
PRODUKTER |
Borns bryggeri
Alfta, 0271 - 104 90 |
svagdricka |
Falkenbergs laxrökeri
Falkenberg, 0346 - 821 35 |
svagdricka |
Heines Bryggeri
Smålands Anneberg, 0380 - 500 28 |
enbärsdricka, svagdricka och
läsk |
Helsinge Ångbryggeri
Söderhamn, 070/245 34 10
kontakt@bryggverket.com
|
färsk vört till hembryggare
och småbryggerier |
Kiviks Musteri
Kivik, 0414 - 719 00
info@kiviksmusteri.se |
cider,
must av äpple och päron |
Nils Oscar Mälteri
Nyköping, 0155-914 81 |
malt |
Nya Munkbo Ångbryggeri AB
Smedjebacken, 0240-745 11
info@munkbo.se |
starköl, öl och cider |
Nyckelbryggerier
- Konkurs 2002
Luleå, 0920-25 07 60
info@nyckelbryggerier.nu |
öl, läsk, vatten, cider |
Pehrsgårdens Bryggeri AB
Mora, 0250 - 350 19
http://www.angelfire.com/pe2/pehrsgarden/ |
svagdricka och läsk |
Stockmos
Bergshamra, 08 - 560 441 55 |
läsk och svag cider |
|
|
Strömfors Bryggeri
- Konkurs 2001
Varberg, 0340 - 67 77 50
stromsfors@swipnet.se |
svagdricka |
Viking Malt AB
Halmstad, 035-17 15 00
Söderhamn, 0270-284 660
info@vikingmalt.com
|
malt |
Virserum Bryggeri &
Källvatten
Virserum, 0495 - 304 00 |
svagdricka, enbärsdricka |
|
|
http://www.shbf.se/Hembryggning/old_recept/8e1.html
|
Svagdricka recept |
Banco Bryggerier
http://www.bancobryggeri.se/produkter/svagdricka.html |
Svagdricka, öl |
Gamla Stans Bryggeri
http://www.swedbrewers.se/bryggerier/medlemmar/GamlaStan.htm |
cider |
Melz Drycker MULLSJÖ
0392-12825 |
Svagdricka till jul |
|
|
Avesta Bryggeri AB
http://www.swedbrewers.se/bryggerier/medlemmar/Avesta.htm |
Svagdricka, öl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Svagdricka, maltdrycker, öl, kotikalja, bryggeri, bryggning,
mallasjuoma, överjäst, rapakalja, malt, korn, humle, jäst, bryggeri, jul, ölsupa,
ölost, drank, kalja, klass 1, lättöl, sackarin, fermentering, juldryck,
slåtterdryck, läskedryck, cider, äppelcider, torrjäst, cidre, fruktprocessor,
kylskåp, bonyr, Kivik Musteri, äppelmust, jäsning, must, kronjäst, jäst, gott,
svnsköl