Valters Svagdricka och äppelcider

Eller:
Mina försök att själv och med andras hjälp göra
egen svagdricka och cider på äpplen (nedan).
Tills vidare visar jag bara några bilder på det material jag fått och använt.
Det fungerade, det var lätt och den blev riktigt god.
Framförallt stämmer det med barndomsminnena!
Fortsättning följer...?


Svagdricka

Den gamla värmländska/finska kölnan samt Åsa och Valter.


Att brygga svagdricka

Du sår korn, råg eller vete samt skördar och tröskar ur kornen.
I övervåningen i kölnan får kornen gro i fuktig miljö på brädor,
då skapar naturen av stärkelsen maltsocker, som kan jäsas till alkohol.
I undervåningen eldar sedan människan, då torkar kornet, maltsockret ("malten") kan sedan lagras mycket länge.
Kornen brukar krossas också, tror jag. Varför?
Man kan också
köpa färdigt maltextrakt, t ex från Finland eller i ölsatsbutiker i Sverige.
Senare uppstår
törst.
Då vidtager urkokningen av malten (kornen med maltsockret), man får en vätska med maltsocker löst - mäsken,
om man kokar bort mycket av vattnet kvarstår maltextrakt.
Bryggningen fortsätter (jäsningen) med vatten och jäst.
Numera är ofta även vanligt socker tillsatt, som dock ej är socker från mältning, vanligt socker smakar bara sött.
Jag har ganska
hög temperatur ~ ca 20-30° C vid jäsningen, det kallar jag "överjäst".

Efter bara
något dygn (!) tappar jag på flaskor med patentkork (gastätt!), ställer i kylen 4-8°.
Efter
en vecka i kylskåpet ÖPPNAR JAG OCH HÄLLER UPP. Det skummar lätt över!

Om det har stått för länge i kylen, eller för varmt, blir svagdrickan för mycket jäst,
sprutar skummet ut, det blir bara problem, sockret är uppätet av jästen,
drickan blir för "torr", osöt, tråkig, för alkoholstark dessutom. Kastas.
Om flaskan släpper ut kolsyran (dålig gummiring) blir drickan söt men död,
man kan liva upp den genom att blanda död med levende i glaset. Duger.
En flaska exploderade i kylskåpet. Det var bara roligt.

Industrialister häller i sackarin och pastöriserar sin "svagdricka". Den går att dricka.
Den håller sig åratal på butikshyllan. Det är viktigt för mänskligheten.

Anm:
"Kölna"=Lat. culina (kök, kulinarisk), urgammalt fornsv. ord.

Svagdricka: Svag dryck, dvs låg halt av etylalkohol. Omnämns år 1635.
Svagdricka (Sv. Uppslagsbok 1920 och Norsteds Uppslagsbok):
Klass I svagdricka max 1,8 % alkohol vikt (motsv ca 2,3 % vol),
stamvört max 6% extrakt (extrakt är det sirapsliknande maltsockret).
Svagdricka (Nationalecyklopedien 1995): Överjäst, opastöriserad, alkoholhalt 0,8 % alkohol volym,
med socker, sirap, sackarin.
Svagdricka kan någon vilja blanda med mjölk, det blir "drickablandnig".
Kokt svagdricka med brödbitar eller gröt kallas
ölsupa/drickasupa.
Varm
svagdricka med mjölk är ölost.
"Rapakalja" ="Dålig svagdricka", en äldre benämning på surmjölk tillsatt med mjöl.

Vad heter "svagdricka" på norska? Jo Lettøl. Finnen säger Kotikalja! Petite bière i Frankrike. Tysken Dünnbier eller Donnerwetter. Någon enstaka engelsman kan uttala small beer och quite charming!

© 1999-2013 Valter Pettersson Isander

     
 

En ask Kotikalja från Finland/Lund

Ser ni jästen på botten i flaskan?
I kylskåpet ska hon va - en vecka - annars blir hon för utjäst och därmed som en torr champagne!

- som jag öppnar och däri finner:
Torrjäst att strö över
Maltextrakt (tjock vätska)

 
    Brygger jag sedan 3 liter på prov.
Vatten och socker också i.
Allt gick bra, sånt ska vi ha!

Höganäskrus, patentflaska (gummit släpper ut övertryck!) och försökspersoner.

  Svagdricka:
Max 2,0 volym% alkohol
Förr max 0,8 vikt%

Man kan här se rusning till min servering av svagdricka på Regna Hembygdsfest 20 juni -99.

Valter bryggde: I lerkrus från Skåne, på Haga i Sörmland. Vatten från Hagabrunnen.

Valter Pettersson
Haga, 640 10 Högsjö
eller
Rosenstigen 11
144 62 RÖNNINGE


Jul med tradition -
SVAGDRICKA!
Här är julbrygden för december 1999, den jäste i hinken ett dygn, ska nu stå i flaskor här i "kalla hallen", ca +4°C, under fem dar till jul, sedan skummas upp i glasen till skinkan!

Och här är de enkla verktygen:

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!


Vill du något veta eller säga?
Skriv till mig då:

+ Valter Isander

Till Valters startsida

Antal besök sedan 1 september 1999:[Hit Counter]


Den gamla etiketten


 
 

Kemisk fundering
Strösocker jäses till koldioxid och etylalkohol, C
12H22O11 --> ca 4 (CO2 + C2H5OH)
eller
druvsocker C
6H12O6 --> 2 C2H5OH + 2 CO2 enligt Lavoisier 1789 och Gay Lussac 1813.
Vilken alkoholhalt blir det i drickat med 2 dl socker på 3 liter vatten?
6x12+1x1+6x16 -> 2x(2x12+5x1+16+1) + 2x(12+2x16) ger 169 -> 92 + 88 (fattas 11...antar det är H2O) ger
antag 2 dl socker väger 300 gram, då

Sålunda säger och suckar:
Sven-Erik Nilsson
Bra, gott, starkare förr.
Sigge i Botten: Gott. Neutralt i smak. Balans.
Ingrid i Sågartorp: Rätt smak, skall stå längre - blir bättre då... Ja bättre nu!
Karin Anderssoni Kubbetorp: Inte alls tokigt! Nehej då!!
Malin i Kubbetorp: d:o: Inte så mycket!
Lasse o Lotta i Ulan: Bra, inte dumt, som förr, fast svagare!
Marie-Louise Hedlund i Rönntorp: Bra, som förr i tiden, mormors från Östergötland!
Astrid Andersson i Kubbetorp: Den var inte alls dum!
Martin, sonen: Aaa...det var ju minst sagt annorlunda - de va ju inte äckligt!
Lasse Isaksson: Har aldrig smakat sånt förr!
Krögare Sonja Andersson Tyrisfall: Den var ju bra, ingen jästsmak!
Tomas Andersson, Tyrisfall Inte så sött som köpedricka!
Anna i Botten: Som äppelmust!
Maj-Britt Lindqvist i Botten:
Minner om barndoms sv.dricka!
Lena Nyckelpiga på Skansen i Stockholm: Den var jättegod!
Lotta Petersén, Ulan: Den var ju god ju!
Kerstin Sköld, Göntorp: Den var ju inte alls tokig, mycket bättre än lukten!
David Hult, Stjärnhov: Den där var det absolut inget fel på!
Jenny Pettersson, Stjärnhov: Den smakar inte alls som den i Finland!
Britt-Marie Aller, Rönninge: Det luktar som det ska! Mmm... va gott de va!
Birgit Johansson, Nacka/Breven: Luktar fruktigt, blommigt. Smakar som när jag var barn,
lite friskare, släcker törsten. Kan jag dricka mycket av!
Sture Andersson, Enehaga: Den är godare än den köpta!
Ann Pettersson: Den är olika från gång till gång, den till jul var bra!


Jag: Rätt smak, rätt lukt, bättre efter 7 dagar i flaska i kylskåp, blir då fylligare, bra bonyr, fastare mycket skum, bra bottensats! Längre lagring farlig - kan jäsa ut för mycket - då försvinner sötman, blir bara explosiv vara. Är den för stark? Nej!

 


 

Cider

Att göra äppelcider själv,
äppelåret 2000

Nu blommar alla äppelträd och frosten viker vänligt, 
på hösten dignar grenar fint av smakrik frukt,
Kom, låt oss plocka äpplen, vi gör en ljuvlig dryck,
gör fina sprudelsaften, så enkelt, dock med slafs och stänk,
Blott tar det några timmar, sen'  låt den stå ett dygn,
Sug upp, släpp ned i flaskor, låt vila sen' i kyl'n.

Nu öppnar vi kapsylen, var varsam där finns liv!
Det rinner mjukt i glasen, en guldgul, pärledryck.
Och nu så är du fast, vill alltid ha den hos dig,
låt bjuda runt till alla, kom drick en dryck med tryck!

 
Så här gör du 5 liter cider Så här såg det ut i köket


Gör saften 

- Tag ca 10 kg äpplen från träd eller förråd, ned med dem i sköljbalja 
   med vatten.
- Skär bort ruttna delar, resten är klar att använda
- Kör ner äpplen/äppelbitar i en fruktprocessor, jag skar i bitar först. 
   (jag använde en Braun, lånade av Lassegrannen).

- Häll av saften inkl grumlet i 10 l hink e dyl. Grovsmeten i apparaten kastas.
- Låt stå en stund, skräpet flyter upp.


- Sug ur saften nere i hinken med slang, ner i annan hink
  (jag var inte så noga, det ska inte bli champagne)
- Sätt till lite strösocker (uppvärms i lite av saften), jag tog 3 dl till 5 l.
   Blanda.
- Häll över lite jäst, jag tog torrjäst, ca 2 matskedar.
- Lägg över en handduk, låt stå i rumstemperatur ett dygn, det börjar jäsa.

Nu har det jäst ett dygn i krukan. 
Tappa på flaskor.

-  Jag tog nu gamla flaskor och nya ölflaskor med patentkork   
   (bygel+porslin+gummiring).
- Tag slangen igen, sug över till flaskor med TÄT KAPSYL. 
   Jag lämnar ca 10% luft i flaskan, för tryckbuffert.

In i kylen en vecka.

- Ställ in direkt i kylen 4-10 grader, vänta några dagar, provsmaka.
   Flaskorna kan explodera efter några dagar, jag släpper ut lite tryck på
   prov.
- Vänta några dagar tilll, det ska bli kolsyretryck i flaskorna, en vecka cirka.

Nu har flaskorna stått en vecka i kylen.
Drick.

- Öppna flaskan försiktigt, det kan spruta ut skum, men det gör inget...
- Drick lagom kallt, ej iskallt tycker jag, källarkallt.



Äpplen, tvätta och skär och kör ur saften med apparaten.


Skär i bitar (hela äpplet används)

 
Jäser 1 dygn, torrjäst (ölbutik)


Sug ner i flaskor (skräpet flyter kvar)

 
En vecka i kylen, kolla trycket


Ah! Lagom kall

 

2002  -  ett ciderår!!!!!
LÄTTJANS år.

Så ska du göra, enkelt, snabbt. en äppelchampagne:

  • Köp några tetra-liter, t ex Kivik "Årets Must" 5 liter
    (lång hållbarhet, ren saft enligt text och samtal)

  • Sätt till max ½ dl socker per liter

  • I med ½ tesked pulverjäst, jag tog Kronjäst från konsum, helt ok tycker Valter

  • Skaka om eller inte

  • Så nu är detta på flaskor typ patentkork, en sån där tät typ. Står en dag på diskbänken. Komigångjäsa!

  • In i kylen, jäser vidare nån dag eller tre eller åtta.

  • Ut ur kylskåpet, öppna, släpp ut pys, akta, häll i champagneglasen, bjud!!!!!!!!!!!

  • OJ Det var JU Gott, Gott im Himmel and in la bouche!?!!!!

Så funkar det, surprise. I Kivik Musteri 10 kr/liter tetra, på ICA +50% eller så.
augusti 2002 intygar

Valter Must drink Must

 


Margit - mustigt

© Copyright 2000-2012
Valter Pettersson Isander

Sålunda säger och ssörplar:

 
Leif: Ja det var ju gott!  
Anita: Mmmm, ja det var ju gott.  
   
   
   
   
   
   
   

 

+Valter Isander

Till Valters startsida

 

 

 

 
FÖRETAG -
REFERENSER-
LÄNKAR
PRODUKTER
Borns bryggeri
Alfta, 0271 - 104 90
svagdricka
Falkenbergs laxrökeri
Falkenberg, 0346 - 821 35
svagdricka
Heines Bryggeri
Smålands Anneberg, 0380 - 500 28
enbärsdricka, svagdricka och läsk
Helsinge Ångbryggeri
Söderhamn, 070/245 34 10
kontakt@bryggverket.com
färsk vört till hembryggare och småbryggerier
Kiviks Musteri
Kivik, 0414 - 719 00
info@kiviksmusteri.se
cider,
must av äpple och päron
Nils Oscar Mälteri
Nyköping, 0155-914 81
malt 
Nya Munkbo Ångbryggeri AB
Smedjebacken, 0240-745 11
info@munkbo.se
starköl, öl och cider
Nyckelbryggerier - Konkurs 2002
Luleå, 0920-25 07 60
info@nyckelbryggerier.nu
öl, läsk, vatten, cider
Pehrsgårdens Bryggeri AB
Mora, 0250 - 350 19
http://www.angelfire.com/pe2/pehrsgarden/
svagdricka och läsk
Stockmos
Bergshamra, 08 - 560 441 55
läsk och svag cider
Strömfors Bryggeri - Konkurs 2001
Varberg, 0340 - 67 77 50
stromsfors@swipnet.se
svagdricka

Viking Malt AB
Halmstad, 035-17 15 00
Söderhamn, 0270-284 660
info@vikingmalt.com

malt
Virserum Bryggeri & Källvatten
Virserum, 0495 - 304 00
svagdricka, enbärsdricka
   
http://www.shbf.se/Hembryggning/old_recept/8e1.html

 

Svagdricka recept
Banco Bryggerier
http://www.bancobryggeri.se/produkter/svagdricka.html
Svagdricka, öl
Gamla Stans Bryggeri
http://www.swedbrewers.se/bryggerier/medlemmar/GamlaStan.htm
cider
Melz Drycker  MULLSJÖ     0392-12825 Svagdricka till jul
Avesta Bryggeri AB
http://www.swedbrewers.se/bryggerier/medlemmar/Avesta.htm

 

Svagdricka, öl

 

 

Svagdricka, maltdrycker, öl, kotikalja, bryggeri, bryggning, mallasjuoma, överjäst, rapakalja, malt, korn, humle, jäst, bryggeri, jul, ölsupa, ölost, drank, kalja, klass 1, lättöl, sackarin, fermentering, juldryck, slåtterdryck, läskedryck, cider, äppelcider, torrjäst, cidre, fruktprocessor, kylskåp, bonyr, Kivik Musteri, äppelmust, jäsning, must, kronjäst, jäst, gott, svnsköl